Den dva

Dobré ráno. Vyspal jsem se celkem do růžova, ale bez sluchátek sloužících jako špuntů v uších by to díky nepřetržitě protékající vodě nešlo.

Ke snídani pita, veselá kráva, něco medu, jedno vařené vejce a trochu ukrutně hořkých oliv. Samozřejmě také sladký mátový čaj.
Ke snídani pita, veselá kráva, něco medu, jedno vařené vejce a trochu ukrutně hořkých oliv. Samozřejmě také sladký mátový čaj.

DSC03917

Vydali jsme se na víceméně náhodný průzkum města. Když jsme předchozí den přijeli, bylo v uličkách mrtvo. Teď to ovšem nepředstavitelně ožilo. Bydlíme uprostřed mediny.

Wikipedia říká:

Medína (arabsky المدينة, “město”) je označení pro starou část mnoha severoafrických měst. Typická medína je opevněná, tvoří ji bludištěúzkých uliček, někdy dokonce zastřešených a položených v několika patrech nad sebou. Tato středověká vnitřní města Arabové stavěli už od 9. století.

Kvůli velmi úzkým a křivolakým ulicím v medínách nebývají auta a v některých případech ani motocykly a kola. Některé ulice nejsou ani metr široké. Některé medíny byly takto budovány záměrně, aby zmátly a zpomalily útočníky.”

DSC03926

Zdejší medina je prý největší obydlená plocha bez přístupu aut na světě.

Hned z rána jsme si pořídili simkarty, abychom nebyli vázáni na pomalý wifiny. Frčí tady LTE, Změřil jsem cca 40mbits/s. 4GB dat. Předplacený tarif za 100 dirhamů (cca250kč).

Když nám po dvou hodinách courání vyhládlo, objevili jsme podnik (spíš místnost) plný místních, kteří jedli cosi z misky. To je totiž zaručenej trik, jak se levně a dobře najíst – jíst tam kde místní. A ta hrášková polévka chutnala skvěle! Za 5 dirhamů skvělá svačinka.

DSC03945 IMG_0181

Odpoledne jsme si v carrefouru nakoupili trošičku chlastu, protože k tomu se tady člověk jinde nedostane. A i v tomle obřím obchodě je oddělení alkoholu úplně mimo hlavní prostory. Asi s tim zákazníky nechtěj moc trápit, když jim náboženství nedovoluje pít.

Než jsme se vrátili na ubytování, tak jsme pro klid v (Honzovo Fabiánovo – je půjčená na jeho kreditku) duši zkontrolovali, že na nás naše Dacie poslušně čeká tam, kde jsme ji zaparkovali. Byla tam! :-)

Náš hostitel je skvělej. Večer jsme si postěžovali, jak jsme si chtěli dát šíšu, ale v baru nám za 100 dirhamů přišla drahá, a on nám domluvil jeho kámoše, kterej nám přinesl svoji i s tabákem a uhlíky přímo na naší střešní terasu.

IMG_0186

Na ubytku jsme potkali další čtyři týpky, který maj zaplacený čtyři noci. Mají takovej zvyk, že každý narozeniny slaví jinde. Tentokrát padla volba na Fes, Maroko. Jeden z nich (Lotyš) je šílenej vypravěč. Ze začátku to bylo fajn, ale asi po dvou hodinách mě to omrzelo, a tak jsem šel příjemně unavenej na kutě.

DSC03962