Den deset – zkrocená hora

Předchozí den jsem šel spát v devět hodin, což mi při nastaveném budíku na šestou hodinu mělo dát devět hodin plných slastného odpočinku.

DSC04222

Ale ouha. Dvakrát jsem musel jít na záchod a skoro každou hodinu jsem se budil s šíleným bolehlavem. Asi kombinace vysoké nadmořské výšky spolu s čerstvě rozjetou rýmou. Když opravdu budík oznámil šestou hodinu ranní, bylo mi jak kdybych spal čtyři hodiny a celou noc mě někdo mlátil.

DSC04226

O hodinu později jsme se vydali na cestu. Čekaly nás 4km cesty během kterých vystoupáme 900 výškových metrů a to všechno by nám mělo zabrat asi čtyři hodiny.

Pauzujeme v závětří
Pauzujeme v závětří

Zhruba v půlce cesty Kuba uznal, že už dál nemůže. Je pravda, že již nějakou dobu předtim notně pičoval, takže si to asi moc ani neužíval. Otočil to, a že pomalu sestoupí zpátky do chaty, kde na nás počká. Za mě naprosto správné a rozumné rozhodnutí. Nemá smysl to lámat přes koleno a hlavně bezpečnost. Šance, že by se mu něco cestou nahoru nebo dolu přihodilo, byla podle mě obrovská. Při takovémle výstupu je nutné být soustředěný na každý krok.

My jsme poprvé v životě obuli mačky a vydali se na sněholedovém povrchu dál.

IMG_0296

Náš anděl strážný
Náš anděl strážný
Už tam skoro budu!
Už tam skoro budu!

DSC04240 DSC04249 DSC04247 DSC04243 DSC04241 DSC04260

Ten skvělý pocit, když člověk spočinul na samém vrcholku! Ten výhled. Naprosto nepopsatelné. Nutno říct, že poslední část cesty byla kvůli řidšímu vzduchu a docházejícím silám hodně náročná. O to lepší zážitek to pak byl. Překonat sám sebe. Zdolat horu.

A jsem nahoře! To je radosti
A jsem nahoře! To je radosti
Klikni pro endomondo detail
Klikni pro endomondo detail

Zrovna sedim na úpatí hory kousek nad chatou při cestě dolů a čekám na kluky, až mě doženou. Asi před hodinou jsme se vyšplhali na nejvyšší horu Maroka, Atlasu i severní Afriky. Moje první zdolaná čtyřtisícovka. Konkrétně 4167m. Člověk vyhrál nejen nad horou nebo výškovou nemocí, ale hlavně nad sebou, když tělo říkalo, aby to otočil a šel zpátky dolů. Skvělej zážitek.

Ty výhledy jsou opravdu kulervoucí
Ty výhledy jsou opravdu kulervoucí

IMG_0299 DSC04272 IMG_0305 DSC04270 DSC04269 DSC04268 IMG_0300 DSC04265

Cestou zpátky jsme na chatě vyzvedli již odpočatého Kubíka. Honza Fabián nám ještě ukázal trik s klíčem od auta. Že prý ho nemůže najít. Po půl hodině, kdy jsme prolezli celou chatu, se našel v jedné z jeho kapes u kalhot. Halelůja!

Cesta z chaty zpátky k autu byla dosti nepříjemná. Už jsme přece jenom v nohách ten den měli něco našlapáno. Navíc se schylovalo k západu slunce. A my museli ujít skoro deset kilometrů neustálého klesání docela svižným tempem.

Bydlení jsme si našli přes airbnb u jedné sympatické starší Francouzky. Měla teplou sprchu a postel. Nic víc jsem ten večer nepotřeboval. Dokonce jsem i vynechal procházku do okolí, když se kluci vydali ulovit něco k jídlu. Normálně se přiznam. Měl jsem toho dost. S rýmičkou, nevyspalý, skoro 20km v nohách během kterých jsme překonali tři výškové kilometry. To jsem si ještě odřídil hodinu a půl zpátky do Marakeše. A k tomu mě ještě celou dobu trápily zalehlé uši. S radostí jsem tak přivítal kamarády, kteří mi donesli pizzu. Tažínů už bylo pro jedno Maroko dost.